006 Kan een relatie herstellen na vreemdgaan?

006 Kan een relatie herstellen na vreemdgaan

Kan een relatie herstellen na vreemdgaan? “Dat pik je toch niet! Ik zou hem meteen op straat zetten.”

De praktijk is anders. Stellen die met vreemdgaan geconfronteerd worden zoeken vaak naar een weg van herstel. En herstel is mogelijk. In deze podcast van Relatie 2.0 spreken Hans en Ferdinand over het online-programma SAMEN dat door Ferdinand Bijzet is geschreven voor stellen die willen herstellen van vreemdgaan. Samen lopen ze door de verschillende fasen en illustreren ze de te zetten stappen en valkuilen met voorbeelden.

Kan een relatie herstellen als één van beiden vreemd is gegaan?

Het antwoord hierop is volmondig JA. Een relatie kan zich herstellen en ik heb vele voorbeelden hiervan gezien. Wanneer stellen de juiste lessen trekken uit het vreemdgaan, kan de relatie zich zelfs verdiepen!

Hoe lang duurt het herstel van vreemdgaan?

Herstellen kan, maar je moet er de tijd voor nemen. Gemiddeld duurt herstel tussen de zes maanden en twee jaar. 

Hoe ga je om met alle emotie en pijn die door het vreemdgaan opkomen?

Als je partner is vreemdgegaan horen heftige emoties erbij. Het probleem is dat mensen de neiging hebben grote beslissingen te nemen wanneer ze in een crisis zitten. Zo nam een  vrouw die bedrogen was door haar vriend publiekelijk wraak door haar vriend  op zijn werk met videobeelden te confronteren. Een begrijpelijke reactie, maar ook vernietigend. Het is van belang om juist geen grote en ingrijpende beslissingen te nemen. 

Belangrijk is dat je veel mer elkaar en anderen praat over je gevoelens. Praten, praten en nog eens praten. Emoties moeten verwerkt worden. En dat doe je onder andere door te delen wat je is overkomen. 

Hoe ga je om met je eigen boosheid en de boosheid van je partner als je bent vreemdgegaan?

Boosheid is een gezonde emotie. Je hebt boosheid nodig om je grenzen aan te geven, jezelf te wapenen en te beschermen. Dus het is goed dat je boos bent. Gewoon uiten is een goed idee. Dat is wat anders dan in woede terecht te komen. Edith Eger (een overlever van Auswitz) zegt zelfs dat je woedend moet kunnen zijn om uiteindelijk te kunnen vergeven. 

Als je partner dus boos op je is het beste de boosheid te accepteren en te verdragen. Ga je niet verdedigen of te veel uitleggen. Begrijp dat je partner boos is en geef daar erkenning voor. 

Als je merkt dat je er samen niet uitkomt is het slim hulp van een therapeut te zoeken.

Wie moeten we van het vreemdgaan vertellen?

Als je leven in puin ligt doordat een van beiden is vreemdgegaan, heb je houvast nodig. Mensen die je steunen. Het is daarom van groot belang dat je in deze crisis minimaal één belangrijke ander betrekt die je steunt. Te veel mensen betrekken is echter een risico. Voor je het weet krijg je twee kampen. Kampen die lijn recht tegenover elkaar staan. En als je dan weer naar elkaar toe groeit krijg je last van die kampen. 

Moet ik mijn partner die is vreemdgegaan vergeven?

Wil je me vergeven is één van de vragen die al snel gesteld wordt door de partner die is vreemdgegaan. En heel vaak wordt deze vraag ook nog met JA beantwoord. Het lastige alleen is dat herstellen van vreemdgaan tijd kost. En dat herstellen alleen maar kan door emoties te uiten. Te snel ja zeggen op vergeving gaat later tegen je werken. Persoonlijk zie ik vergeven niet als een daad die op zich staat, maar als een proces waarin je samen praat over de pijn en het verdriet. Vergeven is geen daad, maar een gevolg van dit proces. Zeg dus niet te snel ja op de vergevingsvraag van je partner die ontrouw was. Dwing de ander ook niet je te vergeven.

Welke details over het vreemdgaan moeten er gedeeld worden?

Er zijn twee uitersten. Er zijn mensen die alles willen weten wat de ander gedaan heeft en er zijn mensen die niets willen weten. Mijn principe is dat op hoofdlijnen alles over het vreemdgaan gedeeld moet worden, maar dat je op moet passen met details. Voor je het weet heb je als bedrogene een film in je hoofd die je er niet meer uit krijgt. Te weinig vertellen is ook een risico. Je loopt namelijk dan altijd het risico dat er opeens nog een “lijk uit de kast komt”.

Wanneer vreemdgaan je leven treft moet je de tijd nemen om de schade op te nemen en de eerste stappen naar herstel te zetten. In het wilde weg opruimen, afbreken of bij de pakken neer gaan zitten is dan niet helpend. Wel begrijpelijk! De schade moet getaxeerd worden en er moet rust komen in de crisis.  Zoals ik al zei heb ik voor stellen in deze crisisfase een online-programma SAMEN door de wanhoop heen. Het programma helpt stellen stap voor stap door de crisis heen. Geeft hoop en antwoord op de vragen die bijna alle stellen hebben wanneer ze met vreemdgaan geconfronteerd worden.  

Inmiddels is de SamenSterkeRelatiesBouwen Podcast al een tijdje online. Vanuit daar ontstaat alle inhoud die je terugvindt op het platform. Op Spotify zijn lang niet alle afleveringen te beluisteren. Wil je alles beluisteren, zorg dan dat je lid wordt van de community en de eerste 14 dagen kun je alle afleveringen gratis beluisteren, premium artikelen lezen en exclusieve masterclasses bekijken. Ga daarvoor naar samensterkerelatiesbouwen.nl/abonnementen en we hopen je dan weer terug te zien in de community.

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *