001 Hoe problemen tot een Relatie 2.0 kunnen leiden

001 Hoe problemen tot een Relatie 2.0 kunnen leiden

In de podcast

De hosts, Ferdinand Bijzet en Hans van Raalte, staan in deze 1e aflevering van de Relatie 2.0 podcast stil bij de vraag waardoor zoveel relaties in de problemen komen. We lanceren de stelling dat je in de ander vaak een deel ontmoet wat jezelf niet goed ontwikkeld hebt. En dat dat gaaf, maar ook ingewikkeld is.

De grote uitdaging waar ieder mens voor staat is het spanningsveld tussen “hoe kan ik zorgdragen voor mezelf en in contact blijven met jou & hoe kan ik in contact blijven met jou en mezelf niet vergeten?

In dat spanningsveld raken veel stellen gevangen. Onze ervaring is dat als je je hier samen doorheen worstelt, er een Relatie 2.0 kan ontstaan!

► Abonneer je hier op ons kanaal: 

link naar button:  @samensterkerelatiesbouwen  

Balans tussen autonomie en verbondenheid

Er wordt uitgebreid gesproken over de twee basisbehoeften in een relatie: autonomie (zelfverwezenlijking en onafhankelijkheid) en verbondenheid (relatie en contact met anderen). De hosts van deze podcast, Ferdinand Bijzet en Hans van Raalte benadrukken het belang van het vinden van een balans tussen deze twee behoeften, zowel in persoonlijke ontwikkeling als in relaties.

Persoonlijke ontwikkeling en relatie dynamiek

De podcast benadrukt hoe persoonlijke groei en zelfbewustzijn impact hebben op relatiedynamiek. Er wordt gesproken over hoe individuen soms hun eigen behoeften en grenzen verwaarlozen ten gunste van de relatie, wat kan leiden tot problemen zoals een gebrek aan communicatie, onbalans in geven en nemen, en afstandelijkheid.

Praktische voorbeelden en ervaringen

De hosts delen persoonlijke ervaringen en voorbeelden vanuit hun praktijk als relatietherapeuten. Ze bespreken hoe verschillende relatieproblemen zich manifesteren en geven inzicht in hoe ze benaderd kunnen worden.

Relatie 2.0

De term ‘Relatie 2.0’ wordt gebruikt om een ideale, geëvolueerde staat van een relatie te beschrijven, waarin partners meer verbondenheid, intimiteit, en wederzijds begrip ervaren. Dit concept wordt tegenover de traditionele relatiepatronen gesteld.

Invloed van kindertijd en opvoeding

De invloed van iemands opvoeding en kindertijd op hun relatiegedrag wordt ook besproken. Ferdinand en Hans benadrukken hoe vroege ervaringen met autonomie en verbondenheid de relatiestijl in het volwassen leven kunnen vormen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen in relaties

Er wordt gesproken over algemene verschillen in hoe mannen en vrouwen in relaties staan, met name in termen van autonomie en verbondenheid.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *