De kracht van begrip en verbondenheid in relaties

De kracht van begrip en verbondenheid in relaties

In de podcastserie ‘Verbeter je relatie zonder erover te praten’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Dr. Pat Love, gingen we al in op de unieke kwetsbaarheden van mannen en vrouwen en hoe deze ons begrip van relaties kunnen veranderen. De podcast afleveringen zijn hier te beluisteren: deel EEN, TWEE, DRIE en VIER. In dit artikel gaan we weer iets dieper EN in de Masterclass ‘Verbeter je relatie zonder erover te praten’ ontdek je hoe je samen met je partner een nog leukere relatie kunt bouwen. De masterclass vindt plaats op 27 februari om 09:00 uur via Zoom. 

De unieke kwetsbaarheden van vrouwen en mannen

In haar boek benadrukt Love dat vrouwen en mannen verschillend reageren op relatieproblemen. Vrouwen hebben vaak een diepgewortelde angst om alleen te staan, terwijl mannen worstelen met de schaamte om niet goed genoeg te zijn. Natuurlijk is het ook zo dat mannen angst kennen voor alleen zijn en vrouwen schaamte kunnen ervaren. Toch kun je zeggen dat beide een eigen achilleshiel hebben en wanneer er over en weer te weinig begrip is voor deze kwetsbaarheden kan dit leiden tot relatieproblemen.

De oorsprong van deze kwetsbaarheden 

Vanaf de geboorte blijken meisjes gevoeliger voor isolatie dan jongens. Wanneer we ver in de geschiedenis terug gaan zien we dat vrouwen veel meer afhankelijk waren van de groep voor bescherming. Mannen daarentegen waren meer gefocust op het beschermen van de groep door fysieke gevechten en verdediging. Deze verschillen blijken ook uit onze hormonale reacties in stressvolle situaties: adrenaline bij mannen en oxytocine bij vrouwen. Door adrenaline is de man in staat te vechten en oxytocine, ook wel het knuffelhormoon is erop gericht de ander te zoeken.

De impact van deze kwetsbaarheden in hedendaagse relaties

In hedendaagse relaties zoeken vrouwen vaak naar verbondenheid en communicatie om hun angst voor isolatie te verzachten. Wanneer zij zich niet verbonden voelen, kan dit leiden tot angst en onrust. Mannen voelen zich vaak ongemakkelijk of onvoldoende wanneer ze geconfronteerd worden met de behoefte aan verbinding van hun partner, wat hun schaamte kan voeden. Het voelt als niet goed genoeg zijn.

De communicatiekloof

Wat voor vrouwen gezien wordt als een poging tot verbinding, wordt door mannen regelmatig geïnterpreteerd als kritiek of verwijt. Dit misverstand kan leiden tot een cyclus waarin vrouwen zich geïsoleerd en mannen zich bekritiseerd voelen waarop ze zichzelf terugtrekken. Hierdoor voelt de vrouw zich meer alleen en probeert te verbinden waarop de man zich bekritiseerd voelt.

Handelen in plaats van praten

Wanneer een dergelijke patroon ontstaat helpt praten meestal niet. Veel mannen horen alleen maar verwijt. Vandaar dat Love een andere benadering adviseert: in plaats van te praten, non-verbale actie ondernemen. Dat begint bij het herkennen van het patroon. En je realiseren dat de ander niet de vijand is, maar dat je op elkaars kwetsbaarheden terecht bent gekomen. Het gedrag van de ander is niet de vijand, maar de beste poging die de ander heeft om tot verbinding te komen. Voor mannen betekent dit het erkennen van de angst van hun partner en fysieke geruststelling bieden. Een simpele omhelzing of het tonen van nabijheid kan effectiever zijn dan veel woorden.

Tips voor vrouwen

Ik moedig vrouwen aan om aandacht te besteden aan hun communicatiestijl. De toon en benadering kunnen het verschil maken. Dat begint bij de realisatie dat terugtrekken vaak de beste manier is die een man heeft om het overschot aan adrenaline en cortisol kwijt te raken. Dus niet verwijten, maar begrijpen.  De ander ruimte gunnen en daarna over je eigen kwetsbaarheid praten. Vertellen wat er bij jou gebeurde. Ze zeggen weleens, het ijzer smeden als het koud is. 

Het verbeteren van je relatie gaat niet altijd over praten; het gaat over begrip, verbinding en de juiste actie. Door de kwetsbaarheden van zowel mannen als vrouwen te (er)kennen en leren kennen, kunnen we een dieper begrip ontwikkelen. Het scheelt zoveel als je het gedrag van de ander ziet als zijn of haar beste optie! 

Meer info over de masterclass “Verbeter je relatie zonder erover te praten”

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat je je relatie wilt verkennen en verbeteren, zelfs zonder uitgebreid erover te praten? Ben je benieuwd hoe je, door het erkennen en waarderen van de verschillen tussen jou en je partner, een diepere verbinding kunt creëren? Dan is onze masterclass “Verbeter je relatie zonder erover te praten” precies wat je nodig hebt.

In deze masterclass gaan we dieper in op verbinden zonder woorden. We verkennen krachtige tools die jullie helpen om de intimiteit te verdiepen en misverstanden te overbruggen. Deze masterclass biedt praktische inzichten en technieken die je helpen om de unieke dynamiek tussen jou en je partner te begrijpen en te versterken, in lijn met de tijdloze waarden waar Samen Sterke Relaties Bouwen voor staat.

Een voordelig abonnement

Een LIVE masterclass wordt eenmalig gegeven maar als je een abonnement neemt voor maar €10 per maand of € 120 per jaar kun je ALLE masterclasses (maandelijks een nieuwe) onbeperkt terugluisteren en bekijken in de community en meer. Bekijk het maand of jaar abonnement.

Ferdinand Bijzet

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *