Hoe mannen en vrouwen relaties verschillend ervaren en begrijpen

Hoe mannen en vrouwen relaties verschillend ervaren en begrijpen

Vraag een gemiddelde Nederlander naar de bouwstenen van een gezonde relatie en je hoort termen als communicatie, begrip, empathie, liefde en vertrouwen. En het is waar dat deze componenten van groot belang zijn. Maar wist je dat mannen en vrouwen deze begrippen vaak anders ervaren en interpreteren? In dit artikel lees je hoe mannen en vrouwen relaties over het algemeen verschillend ervaren.

De bijzondere beleving van intimiteit

Intimiteit is een bijzonder element van een relatie. Voor veel vrouwen gaat het bij intimiteit om emotionele nabijheid en is praten voeding voor de relatie. Communicatie, genegenheid en empathie zijn vaak de taal van vrouwen. Mannen, aan de andere kant, vinden hun kracht in gezamenlijke activiteiten, in het stille begrip dat opbloeit tijdens een gezamenlijke inspanning, of het nu een hobby is of gewoon het leven zelf. Voor hen kan intimiteit ook een gebaar zijn, een actie, een gedeelde ervaring. Nu is het zo dat ook mannen kunnen en willen praten en ook vrouwen op zoek kunnen naar de gedeelde ervaring. Maar vaak zit er een verschil in de manier waarop zij intimiteit beleven

Maar waarom is dit belangrijk? Het erkennen van deze verschillende kijk op intimiteit gaat niet over het benadrukken van verschillen omwille van de verschillen. Het gaat om het begrijpen en waarderen van deze verschillen als unieke bijdragen aan een leven samen. Door deze verschillende benaderingen te accepteren en te omarmen verdwijnt strijd en kunnen stellen een relatie ontwikkelen waarbij er zowel emotionele diepgang als gedeelde ervaringen zijn. Beide partners dragen hun eigen steentje bij.

Je zou het verbinden in een relatie kunnen beschrijven als een dans – een dans waarbij de stappen heel verschillend kunnen zijn, afhankelijk van of je een man of een vrouw bent. Mannen hebben de neiging om zich te binden door gezamenlijke activiteiten, waarbij ze verbondenheid vinden in de dingen die ze samen doen. Dit kan van alles zijn, van sport tot hobby’s, waarbij het samen doen en beleven de basis is. Vrouwen ontwikkelenhun band vaak in gesprekken, in het delen van emoties en ervaringen. Hun band verdiept zich met elk gedeeld verhaal, elke empathische reactie en elk ondersteunend woord.

Dit kan tot misverstanden leiden

Deze verschillende stijlen kunnen soms tot misverstanden leiden. Een vrouw kan zich verwaarloosd voelen als haar partner liever tijd besteedt aan gezamenlijke activiteiten dan aan praten. Op dezelfde manier kan een man zich overweldigd voelen als hij de verwachting voelt dat hij voortdurend moet delen over wat hem emotioneel bezighoudt. De sleutel tot het overbruggen van deze verschillen ligt in het accepteren, begrijpen en waarderen van elkaars stijl. Het gaat erom een balans te vinden waarbij activiteiten en gesprekken naast elkaar bestaan. Dat dat in de praktijk niet heel gemakkelijk is, realiseren wij ons ook. Het begint bij nieuwsgierig zijn naar de stijl van de ander en deze niet af te keuren.

Het erkennen en respecteren van deze verschillen is de eerste stap. Dit begrip zorgt voor een relatie waarin elke partner zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt in zijn of haar unieke manier van contact maken.

De verschillen gebruiken om de band te versterken

Het omarmen van de verschillen in hoe mannen en vrouwen relaties ervaren, gaat niet alleen over het begrijpen van elkaar, het gaat ook over het gebruiken van dat begrip. Het is erkennen dat deze verschillen geen obstakels zijn, maar eerder complementaire stukjes van een grotere puzzel.En dan die puzzelstukjes ook gebruiken.

Eigenlijk gaat het om het waarderen, in plaats van het veroordelen, van het verschil. Sterker nog, het gaat om het gebruiken van het verschil. Jij bent ergens goed in waar ik minder goed in ben. Ik kan van jou leren en jij van mij. 

Mannen kunnen de diepgang leren waarderen die emotionele communicatie met zich meebrengt, terwijl vrouwen het plezier kunnen ontdekken in gedeelde ervaringen en activiteiten. Dit wederzijds leren verrijkt de relatie en voegt datgene toe wat we uit onszelf misschien niet zouden opzoeken. Nier voor niets gebruiken wij vaak de uitspraak “Je trouwt wat je te leren hebt”. De realiteit is vaak dat we bestrijden wat we te leren hebben, of ontlopen wat we kunnen leren.

Het doel is niet om verschillen te elimineren, maar te laten bestaan in de relatie. Door deze verschillen samen te brengen, ontstaat een sterkere, kleurrijker relatie.

Elke relatie is een unieke mix van persoonlijkheden, ervaringen en perspectieven. Het is een kunst deze verschillen te omarmen en samen te werken. 

Meer info over de masterclass “Verbeter je relatie zonder erover te praten”

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat je je relatie wilt verkennen en verbeteren, zelfs zonder uitgebreid erover te praten? Ben je benieuwd hoe je, door het erkennen en waarderen van de verschillen tussen jou en je partner, een diepere verbinding kunt creëren? Dan is onze masterclass “Verbeter je relatie zonder erover te praten” precies wat je nodig hebt.

In deze masterclass gaan we dieper in op verbinden zonder woorden. We verkennen krachtige tools die jullie helpen om de intimiteit te verdiepen en misverstanden te overbruggen. Deze masterclass biedt praktische inzichten en technieken die je helpen om de unieke dynamiek tussen jou en je partner te begrijpen en te versterken, in lijn met de tijdloze waarden waar Samen Sterke Relaties Bouwen voor staat.

Een voordelig abonnement

Een LIVE masterclass wordt eenmalig gegeven maar als je een abonnement neemt voor maar €10 per maand of € 120 per jaar kun je ALLE masterclasses (maandelijks een nieuwe) onbeperkt terugluisteren en bekijken in de community en meer. Bekijk het maand of jaar abonnement.

Ferdinand Bijzet

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *