De sleutel tot een sterkere relatie is jouw persoonlijke groei

Persoonlijke groei

In de zoektocht naar een gelukkige en/of sterke relatie, vergeten velen een cruciaal element: de relatie met zichzelf. Veel mensen hebben het idee dat ze pas gelukkig zijn als ze een relatie hebben. En anderen in een relatie hopen dat hun relatieproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen als hun partner maar verandert. Maar echte verandering in relaties begint bij jezelf. Bij zelf gelukkig zijn, voor jezelf kunnen zorgen en daarvoor is persoonlijke groei nodig. Een mooie uitspraak hierover is “een relatie is een aanvulling op je leven en geen invulling voor je leven.” Hoe gelukkiger jij met jezelf kunt zijn, hoe meer de ander een aanvulling is. 

Waarom is jouw persoonlijke groei zo belangrijk voor het herstellen, leuk houden en verbeteren van je relaties?

Veel van onze cliënten komen binnen met het idee dat relatieproblemen voornamelijk door de ander veroorzaakt worden. Echter, ervaring en onderzoek tonen aan dat persoonlijke onvervulde behoeften en niet-aangepakte persoonlijke issues vaak de kern vormen van relatieconflicten. 

Het is volkomen begrijpelijk om te wensen dat je partner verandert En waar twee kijven hebben twee schuld zegt het spreekwoord. Maar wat veel mensen vergeten is dat de enige waar ze invloed op hebben zijzelf zijn. En natuurlijk zou het heerlijk zijn als conflicten op magische wijze oplossen. Als je partner datgene aanpakt waarvan je hoopt dat aangepakt gaat worden. Maar daar ligt de oplossing meestal niet. 

Relaties zijn vaak complex en het is vaak makkelijker om de schuld buiten onszelf te leggen. En het is een uitdaging om te kijken naar de rol die we zelf spelen en de veranderingen die we zelf moeten maken.

Eva is hier een goed voorbeeld van. Zij was steeds geïrriteerd over het “gebrek aan communicatieve vaardigheden” van haar partner. Maar hoe meer ze hierover mopperde en kritiek uitte, hoe meer haar partner zich terugtrok. Eva ontdekte in de masterclass “Verbeter je relatie zonder erover te praten” dat haar voortdurende kritiek ook een gebrekkige communicatiestijl was. Door de hand in eigen boezem te steken ontdekte ze dat zij iets anders kon gaan doen, namelijk minder kritiek hebben en duidelijker haar eigen behoeften kenbaar te maken. Ze dacht altijd dat dat heel duidelijk was, maar ze ontdekte dat zij vooral kritiek uitte. Haar nieuw opgedane kennis, inzichten en vaardigheden leidde tot meer begrip en diepgang in hun gesprekken.

Er is moed voor nodig in de spiegel te kijken. Vaak zie je pas met behulp van anderen je eigen blinde vlekken. En zoals een oud spreekwoord zegt “Kijk eerst naar de balk in je eigen oog voor je de splinter in het oog van de ander ziet”. 

Ons platform biedt tools en technieken die individuen helpen hun eigen gedrag en behoeften beter te begrijpen. Van oefeningen in zelfreflectie tot communicatietrainingen, we begeleiden je in je persoonlijke ontwikkeling die essentieel is voor relatieverbetering.

We streven ernaar om onze adviezen en oefeningen toegankelijk en begrijpelijk te maken. Alles wat we aanbieden is gericht op praktische toepasbaarheid, zodat je daadwerkelijk stappen kunt zetten naar verbetering.

Is het tijd om de dynamiek in je relatie te veranderen? Begin vandaag nog met je eigen persoonlijke groei. Doe de relatievaardigheden test, volg een masterclass, beluister een podcast, wordt lid van de community of neem gewoon contact met ons op voor meer informatie over onze programma’s of start direct met je ontwikkeling. Samen bouwen we aan sterkere relaties, beginnend bij jezelf!

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *